16. 5. 2008

Proč je Země kulatá?

Dnes jsme ve škole psali něco jako pohádkovou úvahu ve stylu Werichovy pohádky "Proč je moře slané". Téma bylo libovolné, tak jsem po cca 10 minutách přemýšlení začal psát, ještě pod dojmy z knihy A.C. Clarka "2001: Vesmírná Odyssea", o tom jak se to asi stalo, že naše oblíbená planeta dostala kulatý tvar. Bohužel právě proto, že já se tímto směrem zajímám a znám některá důležitá fakta, tak se mi s nelehkým srdcem píše takový blábol. Uvádím to jako teorii člověka, který o stvoření planety Země nic neslyšel či nečetl.

Proč je Země kulatá?

Byl jednou jeden pás asteroidů, který rotoval až moc blízko jedné malé a mladé hvězdy, v jedné bezvýznamné soustavě. Soustava měla 4 planety. Ač byly velké, zuřily na nich divoké metanové či vodíkové bouře a díky silné gravitaci z nich nikdy za žádných okolností nemohl vzejít život.
Planety byly velmi mrazivé, s teplotou okolo -300 °C, taky k tomu velmi přispívalo to, že před nimi, blíž ke hvězdě (později lidským pokolením nazvané Slunce) byl pás asteroidů, jako ohromný prstenec Slunce.
Jednoho "dne", zhruba před 6,3 miliardami let, se v pásu asteroidů srazil jeden velký kus(pro nás měl asi 50 km v průměru) horniny s menší planetkou. Planetka vrazila do obrovské skály. Nárazem se povrch asteroidu rozžhavil a pojmul menší planetku. Setrvačností nárazu se nově vniklý objekt rotletěl stokrát větší rychlostí než dříve pásem a narážel do ostatních planetek a kusů skal, nabaloval je na sebe a stále zvyšoval rychlost své rotace.
Jak nyní už skoro nová planeta nabírala hmotnost, tak se samozřejmě začala zvyšovat její gravitační síla. Začala dělat v pásu velký poprask. Pás se začal zahusťovat a okolo se vytvořili i další tři planety ne již tak velké jako ta naše.
Rotace nové, nyní vulkanické, planety se zpomalila a ustálila se na 1 otáčce za 23,934 h. Velká gravitační síla naši planetu ještě za nabalování kusů hornin oprýskala do tvaru veliké koule. Tak se stalo že je naše Země kulatá!

S!GN

Žádné komentáře:

Okomentovat