18. 12. 2012

Skyfall

Další recenze na film, tentokrát na jeden z nejlepších letošních filmů - novinku ze světa agenta 007. Recenze se opět objeví v časopise, který by měl vyjít v těchto dnech.

Skyfall

Akční thriller, Velká Británie/USA (2012)

Zatím poslední bondovka nám tentokráte přináší již stářím mírně sešlého agenta 007 (Daniel Craig), dokonce do té míry, že je na začátku filmu mrtvý. Ovšem samozřejmě že ne doopravdy. Poté co se uráčí opět „obživnout“, se vydá po stopách útoku na jeho zaměstnavatele samotného, na MI6, konkrétně na M. Té jde po krku neznámý hacker, kterému nedělá problém se kdykoliv nabourat do čehokoliv, co má dráty.


Film ještě před premiérou provázela velká očekávání, ústřední píseň nazpívaná od Adele, která vyřvává v každém rádiu, všudypřítomné reklamy (především mě zaujala reklama na Heineken) a lidé se mohli zbláznit vidět nejnovějšího Bonda. Díkybohu film opravdu očekávání splnil a ve Velké Británii se dokonce stal nejvýdělečnějším filmem historie, a to je co říct.

Na filmu se mi opravdu líbily výborně komponované scény, včetně až ikonické závěrečné scény ve Skotsku, kdy film graduje až do nejvyššího možného maxima a konec lehce překvapí. Prakticky každá venkovní scéna by se dala vyříznout, zarámovat a nestyděli by se za to ani v Národní galerii, perfektní střih je samozřejmostí, na velkém plátně si film užijete opravdu maximálně.

Kvitovat také musím fakt, že se zde nesetkáváme s tématem záchrany světa, nýbrž že příběh je zaměřen velmi osobně, co se týče M nebo i samotného Bonda, kterému ke konci můžeme nahlédnout pod skořápku a dovědět se něco o jeho minulosti.
O hereckých výkonech se toho dá říci mnoho, ovšem tím, který zastínil všechny ostatní, byl Javier Bardem, který zde ztvárnil nejčistší možný prototyp padoucha, kombinace Jokera a Karla Kopfrkingla, řekl bych. Samozřejmě Daniel Craig také nezklamal, ovšem vypadá daleko starší, než před čtyřmi roky v Quantum of Solace a také o to srandovněji běhá.

Film můžu jednoznačně doporučit, nezapomeňte také zajít na Atlas mraků od tvůrců Matrixu a na očekávaného Hobita.

Trailer:


Ústřední píseň od Adele:

Žádné komentáře:

Okomentovat