30. 11. 2011

Jak jsem slíbil, můžete se pokochat další recenzí. Tentokrát je o něco delší, tak snad se s tím poperete :-)

Vyměřený čas


sci-fi thriller USA (2011)

Po překonání deprese z toho, že u nás nebudou v kině dávat nejnovější díl Zahulíme, uvidíme jsem se rozhodl vás otravovat s tímto novým sci-fi, které u nás nedávno přišlo do kin.
Mnoho filmů ukazuje budoucnost jako utopický ideál světa a dokonalé společnosti nebo jako naprostou apokalypsu. V tomto případě se jedná spíše o tu druhou možnost. Totiž když zde dosáhnete 25ti let, stárnutí vašeho těla se sice zastaví, ale máte rok života na to, abyste si sehnal další čas. V tomto světě nejsou peníze, čas je zde jedinou měnou a nejdůležitější věcí v životě všech lidí. Když vám dojde, zemřete, když jste bohatí, můžete žít věčně.
Willovi (Justin Timberlake) je každá z těchto věcí nadmíru jasná, především když musí žít ze dne na den vždy s pár zbývajícími hodinami. V nejnižším časovém pásmu, kde žije, je každý den bojem o přežití. To se ale změní, když mu neznámý boháč za odměnu přenechá celý svůj čas čítající celé století. Nic z toho bohužel nestihne předat své matce, která mu zemře před očima, když k ní nestihne doběhnout (hrozná náhoda, že). V tu chvíli učiní rozhodnutí, že to všem boháčům natře a vydává se do nejvyššího časového pásma mezi smetánku, kde se mu opravdu ze začátku daří všechny obírat, seznámí se s krásnou Sylvií (Amanda Seyfried), jenže potom ho chytne správce času, sebere mu skoro všechen čas, protože prý nesmí být ve špatných rukou, i když je tam právem. Od této chvíle si to u něj správce definitivně rozházel a Will začíná se Sylvií bojovat proti systému...
Film, co se týče výkonů herců, velmi kvalitní. Především Justin Timberlake, i když původně zpěvák, je i výborným hercem. Mohl nás o tom přesvědčit mj. i ve filmech jako The Social Network (Sean Parker) nebo Kamarád taky rád (Dylan). Snímek se taktéž může pochlubit kvalitní kamerou, která přidává ději na atraktivitě a dramatičnosti, i dobrým střihem. Někdy trošku pokulhávají kontexty v ději, ale pokud nejste přespříliš velký detailista, tak vám to vadit nebude. On by jinak film musel být tak o půl hodiny delší a o čtvrtinu nudnější.
Nudit se určitě před plátnem nebudete, ovšem žádný extra průlom nečekejte. Přesto je určitě nadprůměrným počinem a stojí za to, se na něj podívat. Rozhodně to nebudou vyhozené peníze jako za jeden nejmenovaný nový slinták s upíry a vlkodlaky.

Trailer:

Žádné komentáře:

Okomentovat